|
Rola kredytu w finansowaniu zakupu nieruchomości |
| Autor |
Wiadomość |
Michał
|
Wysłany: 2008-11-28, 09:52 Rola kredytu w finansowaniu zakupu nieruchomości
|

|
|
Witam. :)
Zastanawiam się właśnie nad wyborem tematu pracy magisterskiej. Chciałbym napisać pracę na temat : "Rola kredytu w finansowaniu zakupu nieruchomości mieszkaniowych" Jednak już na wstępie pojawiają się problemy:
1. Skąd wziąć taką informacje (czy w ogóle ktoś prowadzi taką statystykę) odnośnie liczby transakcji kupna sprzedaży w formie gotówkowej i kredytowej w danym roku na terenie kraju?
2. Czy informacje na temat liczby, wartości, wielkości udzielonych kredytów hipotecznych w skali kraju są gdzieś ogólnodostępne? Czy dany bank może udzielić mi takich informacji? |
|
|
|
 |
Zobacz Jak krok po kroku napisać i z łatwością obronić pracę magisterską

|
|
|
Piotr
Student Stróż serwisu

|
Wysłany: 2008-11-28, 17:36
|

|
|
| Cytat: | | 1. Skąd wziąć taką informacje (czy w ogóle ktoś prowadzi taką statystykę) odnośnie liczby transakcji kupna sprzedaży w formie gotówkowej i kredytowej w danym roku na terenie kraju? |
Takie dane są możliwe do oszacowania. Musiałbyś poszukać jakiegoś artykułu np. w Rzeczpospolitej, Money.pl czy Bankier.pl
Jeśli masz kogoś znajomego w dziale sprzedaży któregoś z developerów to oni pewnie też mają takie dane statystyczne.
Oficjalnego podusmowania nie widziałem.
| Cytat: | | 2. Czy informacje na temat liczby, wartości, wielkości udzielonych kredytów hipotecznych w skali kraju są gdzieś ogólnodostępne? Czy dany bank może udzielić mi takich informacji? |
Z tym jest łatwiej. Rzeczpospolita od czasu do czasu publikuje takie dane.
Dane opublikowane przez PAP wyglądają tak:
| Cytat: | We wrześniu wartość udzielonych przez banki kredytów na nieruchomości dla gospodarstw domowych wzrosła o 8.005,4 mln zł.
Wartość kredytów udzielonych w okresie październik 2007 roku do października 2008 roku wzrosła o 62.860 mln zł po wzroście o 44.738,7 mln zł w okresie wrzesień 2007 roku - wrzesień 2008 roku.
Wartość kredytów w walutach w październiku wzrosła o 18.735,1 mln zł, po wzroście o 8.019,1 mln zł we wrześniu.
Wartość kredytów w złotych w październiku spadła o 43 mln zł po spadku o 13,7 mln zł we wrześniu.
|
|
_________________ Polecam:
Wykłady i referaty dla studentów ekonomii
Jak inwestować w nieruchomości bez pieniędzy?
Poradnik - Jak krok po kroku napisać, przepisać i obronić pracę magisterską?
Biznes plan |
|
|
|
 |
Piotr
Student Stróż serwisu

|
|
|
|
 |