Forum studentów ekonomii Strona Główna Forum studentów ekonomii
Ekonomia Marketing Zarządzanie Finanse Bankowość

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Kondycja finansowa banków notowanych na GPW w latach 04/10
Autor Wiadomość
Loea 
Student

Wysłany: 2009-12-07, 21:00   Kondycja finansowa banków notowanych na GPW w latach 04/10

Cześć :)

Niestety nadszedł ten czas i trzeba się już zająć pisaniem pracy mgr ;) Wybrałam temat "Kondycja finansowa banków notowanych na GPW w latach 2004/2010". Sam temat nie jest jeszcze w ostatecznym jego brzmieniu. Chodzi generalnie o to, żeby zbadać kondycje finansową banków w w/w okresie i odnieść to do koniunktury lub sytuacji na gieldzie.. Nie wiem jak sie za to zabrać więc proszę Was o pomoc :oops:

Zobacz Jak krok po kroku napisać i z łatwością obronić pracę magisterską

Piotr 
Student
Stróż serwisu

Wysłany: 2009-12-08, 02:47   

Badać każdą spółkę z osobna mija się z celem. Musiałabyś skupić się na kondycji całego sektora bankowego lub sprecyzować temat, skupiając się na jednym banku.

Jeśli chciałabyś badać każdy bank z osobna to przydałoby się przygotować jakiś arkusz Excela do liczenia wskaźników lub wykorzystać gotowe arkusze Excela do analizy finansowej / analizy wskaźnikowej..
Poradnik - Jak krok po kroku napisać, przepisać i obronić pracę magisterską?
Biznes plan

Loea 
Student

Wysłany: 2009-12-09, 14:23   

Oczywiście nie mam zamiaru badać każdej spółki z osobna. Chciałabym się skupić raczej na kondycji całego sektora bankowego... Problemem dla mnie jest to, że promotor chciał abym zbadała zależności pomiędzy kondycją banków a koniunkturą... powiedział, że mogę to też porównać do indeksów giełdowych... A ja kompletnie nie wiem jak to zbadać :|

Piotr 
Student
Stróż serwisu

Wysłany: 2009-12-09, 23:38   

Pewnie chodzi mu o zbadanie korelacji, zależności pomiędzy zachowaniem się sektora bankowego do całego rynku np. Wig lub Wig 20.

Musisz z nim ustalić szczegóły, bo zależności można badań w odniesieniu do np. indeksu giełdowego, inflacji, bezrobocie, PKB, stóp procentowych. Masz tu spory wachlarz możliwości.
Biznes plan

Loea 
Student

Wysłany: 2010-01-06, 22:20   

Ehh... Niczego nie mogę się dowiedzieć od tego mojego promotora :( Nigdy go nie ma, a jak jest to nie ma czasu. Jedyne informacje jakie od niego otrzymalam, to takie ze mam napisac plan pracy i oddac juz j"akies" początki pracy :| Nie wiem jak sie zabrac za to :( Myślałam żeby zrobić to w taki sposób:

Opisać na czym polega analiza finansowa banków, jej istota.
Następnie o sprawozdaniach finansowych jako podstawowych źródłach danych do analizy.

Coś o samym sektorze bankowym... jakie banki bede badac, ew historia sektora bankowego... cos takiego.

Analiza wskaźnikowa sektora bankowego.

I tutaj nastepna czesc.. czyli badanie tych koralacji.... i chciałabym tu zbadać zależnością pomiędzy kondycją sektora bankowego a indeksem WIG. I tutaj jest problem bo kompletnie nie wiem jak to zbadac :?: :oops: jakich wskaźników użyć? Czy wykorzystać tu statystyke? Czy może zbudować model ekonometryczny?

Ehh help :-|

Piotr 
Student
Stróż serwisu

Wysłany: 2010-01-07, 01:33   

Spokojnie, nie popadaj w paranoją ;-) Obędzie się bez modelu. W końcu badasz zachowania dwu rynków, wystarczy Ci korelacja.

Zbadasz sobie korelację Wig-banki i indeksu szerokiego rynku WIG. Powinno wystarczyć, chyba że promotor będzie miał inna wizję.
Biznes plan

Loea 
Student

Wysłany: 2010-01-07, 20:10   

Próbowałam sobie nieco określić problemy badawcze.. i wymyśliłam dwa :)

1. Czy istnieje związek pomiędzy kondycją finansową grupy banków notowanych na GPW a rentownością inwestycji w akcje subindeksu WIG-Banki w latach 2004-2010?

2. Czy istnieje zależność pomiędzy zmiennością i stopą zwrotu subindeksu WIG-Banki a indeksem szerokiego rynku WIG?

Czy mniej więcej dobrze do tego podchodzę?

Piotr 
Student
Stróż serwisu

Wysłany: 2010-01-07, 20:29   

Jeśli promotor nie będzie miał swojej wizji to wydaje się, że można obrać takie podpunkty za cel pracy.

Zastanów się tylko czy warto się pakować w ocenę sytuacji finansowej całego sektora / indeksu Wig-Banki. Analizowanie każdego banku z osobna to mrówcza robota.
Biznes plan

Loea 
Student

Wysłany: 2010-01-08, 18:30   

Chaciałabym sie skupić tylko na kilku wskaźnikach.. Mianowicie:
Wskaźniki rentowności (ROA, ROE, ROS, wsk. poziomu kosztów)
Wskaźniki marży i obciążenia wyniku finansowego (m. handlowa, odsetkowa, prowizyjna, zapotrzebowaniowa, wsk. obciazenia rezerwami i kosztami dzialania)
Wskaźniki efektywności zatrudnienia
Wskaźnik EVA

Piotr 
Student
Stróż serwisu

Wysłany: 2010-01-08, 20:06   

O ile wskaźniki finansowe łatwo jest obliczyć to z EVA jest sporo roboty. Są do tego gotowe arkusze Excela i o ile te do analizy finansowej są one tanie, to do EVA i DCF już raczej bardziej na kieszeń firmy a nie studenta.

Znasz jakąś stronę, która publikuje wiarygodną wycenę w EVA?
Biznes plan

Tweety

Dołaczył: Jestem tu od zawsze

Odpowiedz do tematu