|
Kondycja finansowa banków notowanych na GPW w latach 04/10 |
| Autor |
Wiadomość |
Loea
Student
|
Wysłany: 2009-12-07, 21:00 Kondycja finansowa banków notowanych na GPW w latach 04/10
|

|
|
Cześć :)
Niestety nadszedł ten czas i trzeba się już zająć pisaniem pracy mgr ;) Wybrałam temat "Kondycja finansowa banków notowanych na GPW w latach 2004/2010". Sam temat nie jest jeszcze w ostatecznym jego brzmieniu. Chodzi generalnie o to, żeby zbadać kondycje finansową banków w w/w okresie i odnieść to do koniunktury lub sytuacji na gieldzie.. Nie wiem jak sie za to zabrać więc proszę Was o pomoc |
|
|
|
 |
Zobacz Jak krok po kroku napisać i z łatwością obronić pracę magisterską

|
|
|
Piotr
Student Stróż serwisu

|
|
|
|
 |
Loea
Student
|
Wysłany: 2009-12-09, 14:23
|

|
|
| Oczywiście nie mam zamiaru badać każdej spółki z osobna. Chciałabym się skupić raczej na kondycji całego sektora bankowego... Problemem dla mnie jest to, że promotor chciał abym zbadała zależności pomiędzy kondycją banków a koniunkturą... powiedział, że mogę to też porównać do indeksów giełdowych... A ja kompletnie nie wiem jak to zbadać :| |
|
|
|
 |
Piotr
Student Stróż serwisu

|
|
|
|
 |
Loea
Student
|
Wysłany: 2010-01-06, 22:20
|

|
|
Ehh... Niczego nie mogę się dowiedzieć od tego mojego promotora :( Nigdy go nie ma, a jak jest to nie ma czasu. Jedyne informacje jakie od niego otrzymalam, to takie ze mam napisac plan pracy i oddac juz j"akies" początki pracy :| Nie wiem jak sie zabrac za to :( Myślałam żeby zrobić to w taki sposób:
Opisać na czym polega analiza finansowa banków, jej istota.
Następnie o sprawozdaniach finansowych jako podstawowych źródłach danych do analizy.
Coś o samym sektorze bankowym... jakie banki bede badac, ew historia sektora bankowego... cos takiego.
Analiza wskaźnikowa sektora bankowego.
I tutaj nastepna czesc.. czyli badanie tych koralacji.... i chciałabym tu zbadać zależnością pomiędzy kondycją sektora bankowego a indeksem WIG. I tutaj jest problem bo kompletnie nie wiem jak to zbadac jakich wskaźników użyć? Czy wykorzystać tu statystyke? Czy może zbudować model ekonometryczny?
Ehh help |
|
|
|
 |
Piotr
Student Stróż serwisu

|
|
|
|
 |
Loea
Student
|
Wysłany: 2010-01-07, 20:10
|

|
|
Próbowałam sobie nieco określić problemy badawcze.. i wymyśliłam dwa :)
1. Czy istnieje związek pomiędzy kondycją finansową grupy banków notowanych na GPW a rentownością inwestycji w akcje subindeksu WIG-Banki w latach 2004-2010?
2. Czy istnieje zależność pomiędzy zmiennością i stopą zwrotu subindeksu WIG-Banki a indeksem szerokiego rynku WIG?
Czy mniej więcej dobrze do tego podchodzę? |
|
|
|
 |
Piotr
Student Stróż serwisu

|
|
|
|
 |
Loea
Student
|
Wysłany: 2010-01-08, 18:30
|

|
|
Chaciałabym sie skupić tylko na kilku wskaźnikach.. Mianowicie:
Wskaźniki rentowności (ROA, ROE, ROS, wsk. poziomu kosztów)
Wskaźniki marży i obciążenia wyniku finansowego (m. handlowa, odsetkowa, prowizyjna, zapotrzebowaniowa, wsk. obciazenia rezerwami i kosztami dzialania)
Wskaźniki efektywności zatrudnienia
Wskaźnik EVA |
|
|
|
 |
Piotr
Student Stróż serwisu

|
|
|
|