|
Forum studentów ekonomii
Ekonomia Marketing Zarządzanie Finanse Bankowość
|
|
Własna firma - praca magisterska |
| Autor |
Wiadomość |
jarek_fan
|
Wysłany: 2009-05-17, 19:47 Własna firma - praca magisterska
|

|
|
Witam
Zakładam własną firmę, chciałem powiązac tą sytuację z moją pracą magisterską. Promotorowi bardzo się to spodobało, ale nie zabardzo wiem jaki temat wybrac i plan do niego. Chciałbym opisac proces zakladania firmy w polsce na wlasnym przykładzie... coś poradzicie, jaki dokładny temat byście wybrali namoim miejscu i jaki plan (co gorsze dla mnie)?
Z góry dzięki wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Zobacz Jak krok po kroku napisać i z łatwością obronić pracę magisterską

|
|
|
Piotr
Student Stróż serwisu

|
|
|
|
 |
genzos
|
Wysłany: 2010-07-06, 19:01
|

|
|
hej,
ja też chciałam wybrać podobny temat, ale moj promotor napisal ze temat jest "zbyt oczywisty"
jesli ktos moze mi to pomoc poprawic, podsunac jakas koncepcje, to bardzo prosze
cel pracy (co chcę osiągnąć pisząc pracę)
Celem pracy jest przedstawienie warunków założenia oraz prowadzenia działalnośći gospodarczej we Włoszech na podstawie działalności firmy Alghero Service SAS.
Praca ma na celu ukazanie trudności związane z zakładaniem oraz prowadzeniem firmy we Włoszech, ale jednocześnie pozytywne znaczenie istnienia małych lokalnych firm na rynku pracy.
uzasadnienie wyboru tematu (dlaczego temat jest ważny)
Małe firmy są podstawą ekonomii, szczególnie w miejscach dotkniętych dużym bezrobociem, jakimi są Południowe Włochy- Sardynia. Często jest to jedyna możliwość stworzenia własnego miejsca pracy, gdzie są pracownikowi- właścicielowi firmy, opłacane podatki. Ponadto rozwój właśnie takich małych firm, tworzy miejsca pracy innym ludziom.
Niestesty droga do choćby najprostszej formy biznesu, czyli samozatrudnienia, jest drogą przez mękę. Przedstawiając drogę firmy Alghero Service, chciałabym pokazać, co czeka osobę zainteresowaną biznesem w tej części Europy, jakie są koszty, jakie ryzyko, jakie są wymagania prawne.
Jednocześnie pragnę udowodnić, że można stworzyć miejsce pracy każdej osobie zdolnej do pracy, przy minimalnych kosztach inwestycji. Wystarczy dużo samozaparcia oraz godziny poszukiwań ewentualnych rozwiązań napotykanych problemów.
pytanie badawcze i teza pracy
TEZA: Na rynku regionu autonomicznego Sardynii, gdzie występuje wysoka stopa bezrobocia, jest możliwe stworzenie miejsc pracy, poprzez założenie oraz prowadzenie działalności gospodarczej.
PYTANIE BADAWCZE: W jaki sposób zakłada się i prowadzi działalnośc gospodarczą we Włoszech?
przedmiot i zakres pracy (co i kiedy badamy)
Praca zostanie oparta o doświadczenie i historię firmy Alghero Service, która od listopada 2008 r. była oparta o samozatrudnienie w ramach idywidualnej działalności gospodarczej, a w styczniu 2010 r. została zamknięta i otwarta na nowo, jako spółka.
Praca obejmie okres od listopada 2008 do maja 2010 r. kiedy nowo powstała spółka otrzymała oficjalne potwierdzenie aktywnego statusu spółki.
W ramach tego projektu, zostanie przedstawiony bilans zysków i strat firmy w ciągu pierwszego roku działalności; ponadto wymagania prawne, komunikację z urzędami, analizę otoczenia, sposoby pozyskiwania klientów.
proponowane metody badawcze, w jaki sposób będzie badany problem
Dedukcja- najpierw zostanie opisana ogólna droga do założenia działalności gospodarczej we Włoszech, a następnie badanie zawęży się do firmy Alghero Service SAS.
Badania przeglądowe
międzyokresowe- okres od listopada 2008 do maja 2010, porównanie ilości klientów, zleceń, zysków.
Analityczne- określenie zmiennych zależnych na otwarcie oraz prowadzenie działalności gospodarczej
Badanie przypadku- case study firmy Alghero Service SAS
opis struktury pracy (co będzie w poszczególnych rozdziałach)
1. Wstęp:
- Przedmiot i cel pracy
- Pojęcie małych i średnich przedsiębiorstw, przedsiębiorczościi przedsiębiorcy.
- Rola, stan oraz funkcjonowanie małych i średnich przedsiębiorstw we Włoszech oraz na Sardynii.
- Małe i średnie przedsiębiorstwa jako podstawowy czynnik ograniczania bezrobocia.
2. Uruchomienie działalności gospodarczej.
- Przedsiębiorczość jako główny czynnik podejmowania działalności gospodarczej.
- Rodzaje podmiotów gospodarczych.
- Procedury formalno-prawne i administracyjne założenia działalności gospodarczej.
- System podatkowy dla firm.
3. Bariery oraz problemy ograniczające tworzenie oraz rozwój małych i średnich przedsiębiorstw.
- Bariery rynkowe i społeczne
- Bariery finansowe- brak polityki wspierania finansowego dla nowo otwartych firm
-Bariery wynikające z polityki gospodarczej Włoch- brak polityki przeciwdziałania bezrobociu
- Bariery prawne- biurokracja, szybko zmieniające się prawo
- Bariery wynikające z braku dostępu do informacji- informację można uzyskać jedynie od odpowiednich „konsultantów”, którym należy płacić. Podobnie kontakt z urzędami nie jest możliwy dla wszystkich, ale jedynie dla tych, którym została wydana odpowiednia smart card, czyli dla księgowych i konsultantów.
4. Charakterystyka przedsiębiorstwa Alghero Service SAS
- Historia firmy
- Stan prawny
- Struktura organizacyjna
- Przedmiot działalności
5. Analiza strategiczna przedsiębiorstwa Alghero Service SAS
- Analiza makrootoczenia
- Analiza potencjału strategicznego
- Analiza SWOT |
|
|
|