|
Płynność finansowa jako wyznacznik kondycji finansowej firmy |
| Autor |
Wiadomość |
teska
|
Wysłany: 2009-02-26, 12:20 Płynność finansowa jako wyznacznik kondycji finansowej firmy
|

|
|
| Witam. Nie mogę sobie poradzić z opracowaniem spisu treści pracy mgr "Płynność finansowa jako główny wyznacznik kondycji finansowej przedsiębiorstwa na przykładzie firmy x". Bardzo proszę o pomoc. Ze względu na to, że nie bardzo jestem przekonana do tego tematu wymyśliłam drugi "Przydatność rachunku przepływów pieniężnych przy ocenie płynności finansowej przedsiębiorstwa na przykładzie firmy x". Może ktoś ma koncepcje co powinnam ująć bo już namieszało mi się trochę. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Zobacz Jak krok po kroku napisać i z łatwością obronić pracę magisterską

|
|
|
Piotr
Student Stróż serwisu

|
Wysłany: 2009-02-26, 18:36
|

|
|
Zacznij od roździału pierwszego, opisującego podstawy np.
- pojęcie / definicja cash flow, płynności (zależnie od tego jaki temat wybierzesz)
- zasada memoriałowa a kasowa w rachunkowości
- cele sprawozdania z przepływów gotówki
- metody sporządzania rachunku przepływów pieniężnych
- sprawozdanie z przepływów środków pieniężnych w świetle ustawy o rachunkowości
- znaczenie informacji zawartych w przepływach pieniężnych
- analiza sytuacji finansowej przedsiębiorstwa
- wskaźniki wystarczalności i wydajności gotówki
- płynność w ujęciu statycznym a dynamicznym |
_________________ Polecam:
Wykłady i referaty dla studentów ekonomii
Jak inwestować w nieruchomości bez pieniędzy?
Poradnik - Jak krok po kroku napisać, przepisać i obronić pracę magisterską?
Biznes plan |
| |
|
|
|
 |
teska
|
Wysłany: 2009-02-27, 12:24
|

|
|
| Piotrze a czy w pierwszym temacie powinnam zbadać firmę pod względem wszystkich wskaźników, ponieważ raczej nie określę w jakiej kondycji jest firma na podstawie tylko płynności finansowej. Czy powinnam opisywać zależności między płynnością a rentownością oraz wypłacalnością? No i istotę kapitału obrotowego - nie wiem czy to powinnam ująć w rozdziale teoretycznym czy w metodologicznym jako pomiar płynności. |
|
|
|
 |
Piotr
Student Stróż serwisu

|
Wysłany: 2009-02-27, 20:18
|

|
|
| Cytat: | | Piotrze a czy w pierwszym temacie powinnam zbadać firmę pod względem wszystkich wskaźników, ponieważ raczej nie określę w jakiej kondycji jest firma na podstawie tylko płynności finansowej. |
Przy takich pytaniach zawsze radzę, aby zwrócić się do promotora. Każdy z nich ma swoją własną wizję i szkoda, abyś po napisaniu części pracy musiała coś kasować, bo promotor uzna to za zbędne.
| Cytat: | | Czy powinnam opisywać zależności między płynnością a rentownością oraz wypłacalnością? |
Wspomnieć warto, jednak skupiaj się głównie na temacie pracy, nie twórz długich wątków pobocznych. Nie trudno naprodukować 100 stronicową pracę magisterską. Tylko komu będzie się ją chciało później czytać?
| Cytat: | | No i istotę kapitału obrotowego - nie wiem czy to powinnam ująć w rozdziale teoretycznym czy w metodologicznym jako pomiar płynności. |
W rozdziale pierwszym opisałbym ją w części teoretycznej, a sam kapitał obrotowy empirycznie ująć w rozdziale trzecim, w którym analizować będziesz przykładową firmę.
Jeśli chodzi o część teoretyczną to rzuć okiem na:
- Ocena kondycji finansowej firmy
- Zarządzanie płynnością finansową |
Biznes plan |
|
|
|
 |
ewelinka
|
Wysłany: 2009-04-13, 20:34
|

|
|
witam.
ja także mam pytanie odnośnie tematu- płynności jako wyznacznika kondycji....,mam wątpliwości co do planu pracy, w pierwszym rozdziale chciałabym napisać głównie o analizie fin.-tylko nie wiem,na co powinnam zwrócić w szczególności uwagę?czy opisywać żródła, rodzaję analiz?drugi o płynności finansowej,bardziej ogólnie-i ten sam problem,czy juz w tym rozdziale wymienić wskaźniki,czy stworzyć 3 rodział,w którym wymieniła je ze względu na podział?może ktoś ma pomysł jeszcze co mogłabym opisać,na co zwrócic uwagę?
z góry dziękuję |
_________________ ewelinka :) |
|
|
|
 |
Piotr
Student Stróż serwisu

|
Wysłany: 2009-04-13, 22:03
|

|
|
Nie wiem czy jest sens poświęcać cały rozdział analizie finansowej, skoro piszesz konkretnie o badaniu płynności. To tak jakbyś pisała pracę o leasingu, a cały pierwszy rozdział poświęciła innym formom finansowania.
Jeśli chodzi o rozdział trzeci to piszesz go oczywiście w oparciu o jakąś firmę? Jeśli tak to w części teoretycznej (rozdział 1 lub 2) wymianiasz wskaźniki, podziały, kategorie, podajesz ich wzory i interpretacje, a w rozdziale 3 dalej się nimi zajmujesz, ale już na konkretnym przykładzie, wyciągając wnioski.
Jako sprawdzenie obliczeń pomocny będzie arkusz Excela liczący wskaźniki finansowe automatycznie. Liczy on też inne wskaźniki, nie tylko te należące do grupy badających płynność. |
Biznes plan |
|
|
|
 |
ewelinka
|
Wysłany: 2009-04-15, 08:56
|

|
|
| tak,pracę piszę w oparciu o konkretną firmę.mam pytanie-czy masz godne polecenia książki,artykuły głównie o płynności finansowej,a szczególnie o podziale wskaźników na statyczne i dynamiczne? |
|
|
|
 |
Piotr
Student Stróż serwisu

|
|
|
|
 |
ewelinka
|
Wysłany: 2010-02-28, 14:57 wskaźnik ogólnej wystarczalnosci gotówki
|

|
|
dot. wskaźnika ogólnej wystarczalności gotówki,znam jego konstrukcjię czyli
gotówka netto/spłata zobo.+wypłata dywidend+zakup aktywów trwałych
w rach.przepływów pieniężnych dane z mianownika podane są z minusem( np.-3000)
pytanie dot. tego,czy mam obliczyć wskaźnik wg tych danych ujemnych,i wtedy wartość wskaźnika będzie ujemna
czy mam potraktować to tak,że dane te zostały ujęte jako wydatki i dlatego mają wartości ujemne i do wyliczenia wskaźnika wpisać te dane ale bez minusa.
z góry dzięki za podpowiedź |
|
|
|
 |
Piotr
Student Stróż serwisu

|
|
|
|