Forum studentów ekonomii Strona Główna Forum studentów ekonomii
Ekonomia Marketing Zarządzanie Finanse Bankowość

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Kredyt hipoteczny jako źródło finansowania inwestycji
Autor Wiadomość
darek87 
Student

Wysłany: 2010-03-20, 16:58   Kredyt hipoteczny jako źródło finansowania inwestycji

Witam

Piszę pracę dyplomową pt: "Kredyt hipoteczny jako źródło finansowania inwestycji nieruchomościowych przez osoby fizyczne". Mam już napisane dwa pierwsze rozdziały, które wyglądają następująco:

ROZDZIAŁ I. Ogólna charakterystyka kredytu hipotecznego
1.1 Pojęcie, rodzaje i cechy kredytu hipotecznego
1.2 Koszty kredytu hipotecznego
1.3 Zabezpieczenia kredytu hipotecznego
1.4 Ocena zdolności kredytowej kredytobiorcy
1.5 Charakterystyka umowy kredytowej

ROZDZIAŁ II. Prezentacja ING Banku Śląskiego i jego oferty kredytowej
1 Charakterystyka i opis ING Banku Śląskiego.
2 Historia, nagrody i osiągnięcia ING Banku Śląskiego.
3 Oferta dla klientów indywidualnych.

Więc pozostaje mi napisanie ostatniego, trzeciego rozdziału. I tutaj mam dylemat. Mam w głowie dwie koncepcje:
1) opisanie procesu kredytowego (kredytu hipotecznego) w oparciu o konkretnego kredytobiorcę
2) opisanie procesu kredytowego (kredytu hipotecznego) w oparciu o dokumenty z banku, przede wszystkim regulamin powyższego kredytu

Która opcja będzie łatwiejsza i prostsza do napisania? Początkowo byłem zdecydowany na 1 opcje, ale ostatnio mam coraz więcej wątpliwości i skłaniam się ku drugiej.

Co wy o tym myślicie? czy w przydatku drugiego wariantu ogólnodostępne regulaminy wystarczą ?

Dodatkowo po opisaniu powyższego procesu chciałbym przeprowadzić ankietę na co kredytobiorca zwraca uwagę przy wyborze kredytu hipotecznego. Czy to trzymałoby się kupy ??

Proszę o pomoc
Dziękuję i pozdrawiam

Zobacz Jak krok po kroku napisać i z łatwością obronić pracę magisterską

sandjo 
Student

Wysłany: 2010-03-21, 09:07   wersja II

zdecydowanie 2 wersja. Ankieta to dobry pomysł, ale musi być dobrze skonstruowana.No i jak dotrzeć do korzystających z kredytów... Chyba, że ankietę umieścić online i wysyłać linki gdzie się da...Potrzebne są dane z banku o ilości udzielonych kredytów, kwocie itp. Oczywiście wymogi w zakresie zdolności kredytowej i zabezpieczenia też.Jak się kształtowało udzielanie, spadło czy wzrosło. Jak się uda, to jak ze spłacalnością tego kredytu...Można poddać analizie umowę kredytową, wyliczyć jej opłacalność. Błędem było,że nie przedstawiłeś oferty innych banków we wcześniejszych rozdziałach [możesz dopisać], co pozwoliłoby ocenić atrakcyjność oferty ING na tle innych ofert.
Pozdrawiam
M.S>

darek87 
Student

Wysłany: 2010-03-21, 11:33   

ok, dziękuję za podpowiedzi. Czekam na dalsze opinie ze strony forumowiczów.

Gdzieś w głowie ułożyłem taki plan 3 rozdziału:

ROZDZIAŁ 3: kredyt hipoteczny w ING Banku Śląskim:
1. Opis i charakterystyka wniosku kredytowego w ING
2. Opis i charakterystyka umowy kredytowej w ING
3. Regulamin kredytu hipotecznego w ING
4. Ankieta

Co o tym myślicie? Dobrze kombinuję czy zmienić koncepcję ?

Piotr 
Student
Stróż serwisu

Wysłany: 2010-03-22, 02:20   

Pytanie tylko co chcesz przedstawić w tej pracy? Atrakcyjność oferty ING? Czy po prostu nie masz koncepcji i piszesz o wszystkim?

Cytat:
Opis i charakterystyka umowy kredytowej w ING

Będziesz miał wzór takiej umowy?

Może skoncetruj się na tym co sandjo napisała czyli zrób porównanie ofert z kilku banków. Ewentualnie porównaj kredyt hipoteczny z innymi formami finansowania, chociaż jeśli skupiasz się na finansowaniu nieruchomości mieszkaniowych to niewiele opcji do porównania zostanie.

Jak dla mnie wszystko to co jest w rozdziale 2, powinno być w 3.

Zobacz też temat: Kredyt hipoteczny w finansowaniu zakupu nieruchomości.

Swój temat jak widzę modyfikujesz co chwilę ;-)
Poradnik - Jak krok po kroku napisać, przepisać i obronić pracę magisterską?
Biznes plan

hubcio99 

Wysłany: 2010-03-22, 15:47   

witam
ja takze jestem w czasie pisania pracy licencjackiej i chcialbym sie zwrocic o pomoc bo mam teraz maly zastoj
mam podobny temat a mianowicie "Kredyt hipoteczny jako źródło finansowania nieruchomości na podstawie Dom Banku"
mam napisany pierwszy rozdzial i troche drugiego. wiec czy jak sie was podpytam co nieco to pomozecie mi?
jestem troche laikiem w forum i to stad moje pytanie

darek87 
Student

Wysłany: 2010-03-22, 17:03   

Piotr: właśnie mam wzór umowy i regulamin ale z innych banków. w ING każdy aż "rwie" się do pomocy;/ regulaminu nie ma na str internetowej a to bardzo dziwne. mam umowe i regulamin z innych banków ale nie wiem czy mogę tak napisać z tego a podpisać ze to o ING?? chyba raczej nie? czy króś to będzie tak sprawdzał?

hubcio: pisz, zazwyczaj dostaje sie jakąkolwiek odp.

Piotr 
Student
Stróż serwisu

Wysłany: 2010-03-22, 17:38   

Darek tak jak już pisałem w innym Twoim temacie, nie powinno się tego robić. Już lepiej zmiań ING w całości pracy, na ten bank z którego masz więcej informacji. Od tego powinienieś wogóle zacząć. Zebrać informacje a dopiero później podjąć decyzję, na podstawie którego banku piszesz.

Wystarczy, że trafi Ci się promotor czy recenzent, który współpracuje z ING lub ma tam kredyt i już pozna, że z umową czy regulaminem jest coś nie tak.

hubcio99: Pytaj, ale najpierw poprzeglądaj forum. O kredycie hipotecznym i formach finansowania zakupu nieruchomości było już kilka tematów.
Biznes plan

sandjo 
Student

Wysłany: 2010-03-22, 17:42   

to zmienić na inny bank, bo lepiej podać prawdziwe dane. Prawda jest taka, że pod względem kredytów w ogóle ING ma najsłabszą ofertę. Co do spisu treści: punkt "ankieta" odpada, trzeba go inaczej zatytułować. Wcześniejsze też można inaczej zredagować. Zastanowię się i może coś ciekawego wymyślę.
Do hubcio99-pytaj, po to jest forum :)

darek87 
Student

Wysłany: 2010-03-22, 19:12   

Właśnie chciałbym uniknąć zmiany banku, musiałbym wtedy zmieniać 2 rozdział, spędziłem nad nim bardzo dużo czasu i szkoda mi to rzucić w kąt. Chyba sami to rozumiecie... Co do regulaminu kredytów hipotecznych w ING, to bardzo dziwne bo na stronie nie ma tylko tego regulaminu, inne są np. kredyty gotówkowe, limity zadłużenia, kredyty na zakup auta, kredyty na rachunku brokerskim.... zresztą zobaczcie sami: http://www.ingbank.pl/u235/navi/32315

sandjo wiem ze "ankieta" to zły tytuł, napisałem tak tylko dlatego żeby było wiadomo ze chce ankiete zamieścić.... co zrobić z tym 3 rozdziałem, macie może jakiś pomysły ?
A tak na marginesie to wiem ze powinnem najpierw sprawdzić oferte a później wybrac bank:/

sandjo 
Student

Wysłany: 2010-03-22, 19:35   

no to zostaje e-mail na mampytanie@ingbank.pl :D

darek87 
Student

Wysłany: 2010-03-22, 20:15   

sandjo wysłałem już tam dzisiaj maila. Mam nadzieje że jutro otrzymam rzetelną odpowiedź... Wątpliwości tak wiele a czasu coraz mniej :(

hubcio99 

Wysłany: 2010-03-22, 20:19   

no to tak moj temat to "Kredyt hipoteczny jako źródło finansowania nieruchomości na podstawie Dom Banku. " temat widze ze praktycznie taki sam ;p
Rozdział 1. Pojęcie kredytu bankowego

1.1. Definicja kredytu bankowego
1.2. Rodzaje kredytów
1.3. Procedura kredytowa, ocena wiarygodności
1.4. Formy zabezpieczenia kredytu
1.5. Pojęcie kredytu hipotecznego
Rozdział 2. Charakterystyka hipoteki
2.1. Hipoteka oraz jej przedmiot
2.2. Hipoteka jako zabezpieczenie
2.2. Wierzytelność zabezpieczona hipoteką
2.3. Ustanowienie hipoteki

pierwszy rozdzial juz mam i 1 oraz 2 podrozdzial z drugiego, dalej mysle czy dac takie cos jak "wierzytelnosc zabezpieczona hipoteka" i dalej "ustanowienie hipoteki".czy warto to opisywac?
a nastepnie zastanawiam sie nad dlugiem gruntowym i kredytem odwroconym...zastanawiam sie bo dlug gruntowy wkoncu nie wszedl w zycie a kredyt odwrocony jest w trakcie poprawek itp i maja go stosowac w pozniejszej czesci roku.dlatego nie wiem czy sie zaz to brac wogole.
jeszcze pozostaje kwestia programu "rodzina na swoim" w ktorym udzial bierze dom bank wiec pewnie to dobry pomysl
co o tym sadzicie? isc w ta strone pisania? bo promotor tylko mi powiedzial ze moge na to zerknac i zrobic co chce...

Piotr 
Student
Stróż serwisu

Wysłany: 2010-03-23, 00:33   

Jeśli ja miałbym pisać pracę z bankowości to nie brnąłbym w tematy oklepane, a zająłbym się odwróconym (odwrotnym) kredytem hipotecznym.
Biznes plan

hubcio99 

Wysłany: 2010-03-23, 00:41   

no ale wlasnie sek tkwi w tym ze on jeszcze nie funkcjonuje tylko jest w fazie projektu i dlatego nie wiem podobnie jak w przypadku dlugu gruntowego
z tego co piszesz to moge rozumiec ze powinienem pisac o tym programie "rodzina na swoim" no i chyba to najsensowniejsze bedzie
masz jeszcze jakis pomysl co moge ujac w drugim rozdziale?

Piotr 
Student
Stróż serwisu

Wysłany: 2010-03-23, 00:54   

Przy temacie, który już masz nie bardzo da się pisać o programie 'rodzina na swoim'. Nie wiem jaki układ preferuje promotor, ale gdyby głównym tematem był w/w program to spis mógłby być taki:

Rozdział 1: opisujesz wszelkie teoretyczne podstawy, definicje i podziały dotyczące kredytu
Rozdział 2: teoria dotycząca rodziny na swoim (charakterystyka, podstawa prawna, wymogi itp.)
Rozdział 3: realizacja programu na rynku czyli dane liczbowe i ich charakterystyka (ilość zaciągniętych kredytów w konkretnym okresie, ile % z nich wzięto w oparciu o w/w program, jakie były limity itp.
Biznes plan

Tweety

Dołaczył: Jestem tu od zawsze

Odpowiedz do tematu