Piotr
Student Stróż serwisu

|
Wysłany: 2009-12-29, 21:56
|

|
|
| Cytat: | | 1) czy w przypadku korzystania z ustawy po raz któryś należy stosować op. cit. ?? |
Tak definiuje to Wikipedia i tak to najczęsciej jest stosowane:
| Cytat: | Op. cit. (jęz. łac., skrócone opus citatum – dzieło cytowane lub opere citato – z cytowanego dzieła) – skrót używany w przypisach lub cytatach dla odesłania czytelnika do wcześniej cytowanej pozycji. Dla wskazania ostatnio cytowanej pozycji używane jest słowo idem (skrót id.) lub ibidem (skrót ibid.).
Chcąc odnaleźć źródło oznaczone jako op. cit., należy prześledzić listę wcześniejszych przypisów i odszukać odpowiedniego autora. Tam właśnie powinny znajdować się dane cytowanej pozycji.
Przykład:
C. Ciamciara, Łacina dla początkujących, Wydawnictwo Kapusta i S-ka, Kozia Wólka 1997, s. 23.
C. Kowalski, Łacina klasyczna i średniowieczna, Oficyna Wilk i S-ka, Pazury 1988, s. 142.
Ibid.
C. Ciamciara, op.cit., s. 97.
Odwołanie nr 4 odsyła do tej samej książki, co odwołanie nr 1.
Odwołanie nr 3 odsyła do poprzedniej książki, czyli nr 2. |
Chociaż ja zamiast "ibidem" stosowałem "tamże", z kolei "op. cit." nie stosowałem w pracy. Pisanie imienia i nazwiska autora i tuż za nim "op. cit" mija się z celem np. gdy czytujemy kilka książek tego samego autora.
| Cytat: | | 2) czy zdanie może urywać się na końcu str |
Nigdy się nad tym nie zastanawiałem i nie zwracałem na to uwagi. Jednak jeśli zdanie nie jest długie to faktycznie warto byłoby je przenieść na nową stronę.
Jeśli chodzi o część edycyjną to uznaje się też, że jeśli rozpoczynamy zdanie i w linicje zmieści się tylko pierwsza litera rozpoczynająca zdanie (ponieważ resztę linijki zajmujep oprzednie zdanie) np. W, Z itp. to takie zdanie powinno się przenieść się do nowej linijki. |
_________________ Polecam:
Wykłady i referaty dla studentów ekonomii
Jak inwestować w nieruchomości bez pieniędzy?
Poradnik - Jak krok po kroku napisać, przepisać i obronić pracę magisterską?
Biznes plan |
|