|
Franchising jako źródło finansowania przedsiębiorstwa |
| Autor |
Wiadomość |
monia_w007
|
Wysłany: 2010-02-07, 23:28 Franchising jako źródło finansowania przedsiębiorstwa
|

|
|
Witam,
Zabieram się do pracy licencjackiej. Póki co wstępnie wybrałam temat Franchising jako źródło finansowania współczesnych przedsiębiorstw na przykładzie firmy XYZ.
Nie wiem za dużo na ten temat, ale mnie interesuje i myślę, że jeśli zacznę pisać to będzie mi się pisało dobrze.
Problem mam właśnie z 'zaczęciem' czyli planem pracy, a szczególnie trzecim rozdziałem.
W rozdziale I pomyślałam, że omówię istotę i znaczenie franchisingu jako formy prowadzenia działalności (historia, istota, formy franchisingu oraz korzyści i źródła finansowania franchisingu)
W rozdziale II przedstawię podejście od strony ekonomicznej oraz prawnej (podstawa prawna, koszty umowy, porównanie z innymi rodzajami umów)
No i mam problem z III empirycznym rozdziałem. Problem polega na tym, że nie wiem jak się do tego zabrać. Znam księgową w jednej firmie i mogła by mi udostępnić pewne dane, jednak przed deklaracją pomocy zapytała mnie jakiego rodzaju dane będę potrzebowała. Obawia się, że będą to informacje, których firma nie będzie chciała udostępnić.
Czy przy takim temacie powinnam zrobić (uproszczoną) analizę finansową, czy nie pisać o finansach tylko o procesie franchisingu, który firma przeszła?
Trudno jest o takie informacje od firmy?
Bardzo proszę o odpowiedź. |
|
|
|
 |
Zobacz Jak krok po kroku napisać i z łatwością obronić pracę magisterską

|
|
|
Piotr
Student Stróż serwisu

|
|
|
|
 |
monia_w007
|
Wysłany: 2010-02-08, 10:31
|

|
|
rozumiem, tylko co konkretnie można zawrzeć w tym 3 rozdziale? Jak zrobić taką analizę na rynku polskim i co omówić na przykładzie firmy?
Może to są zbyt szczegółowe pytania, ale nie potrafię sobie wyobrazić tego o jakie informacje będę musiała zapytać i na jakie pytania firma będzie mi w stanie odpowiedzieć.
Czy firmy mają obowiązek pisania jakiś raportów? np. rocznych? Czy firma chciałaby mi udostępnić taki raport? Jak to wygląda? |
|
|
|
 |
Piotr
Student Stróż serwisu

|
|
|
|
 |
monia_w007
|
Wysłany: 2010-03-11, 18:17
|

|
|
| Piotr napisał/a: | Ja analizę opracowałem na podstawie raportu publikowanego przez firmę PROFIT System.
Z kolei co do przykładowego franchisodawcy to sprawa jest prosta. Opisujesz wymagania jakie ma sieć, koszty i wszystko to co związane jest z wejściem do tej sieci. |
Piotrze, mam prośbę, czy mógłbyś mi napisać gdzie i jak mogę dostać taki 'pakiet franchisingowy'? Wymagania jakie ma sieć są po części opisane na stronach internetowych różnych portali, ale uważam, że jest to za mało informacji do napisania całego rozdziału. Może się mylę?
Napisałam maila do firmy jedynej z mojego miasta, z prośbą o udostępnienie informacji, ale oczywiście zero odzewu... troszkę mnie to załamało, myślałam, że to będzie bułka z masłem |
|
|
|
 |
Piotr
Student Stróż serwisu

|
|
|
|
 |
magusia
|
Wysłany: 2010-04-27, 19:55
|

|
|
| Mam pytanie Piotrze a w jakim mieście załatwiałeś informacje z McDonalda? Czy może przez internet sie kotaktowałes czy telefonicznie? i jakie informacje Ci udostepnili? |
|
|
|
 |
Piotr
Student Stróż serwisu

|
|
|
|
 |
Tweety