Forum studentów ekonomii Strona Główna Forum studentów ekonomii
Ekonomia Marketing Zarządzanie Finanse Bankowość

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Forex - praca licencjacka
Autor Wiadomość
Kasia0208 

Wysłany: 2010-05-13, 21:06   Forex - praca licencjacka

Witam,

Mam problem z wyborem tematu pracy licencjackiej i liczę na pomoc :mrgreen: Początkowo myślałam o „analizie finansowej przedsiębiorstwa XY”, ale okazało się, że 75% mojej grupy wybrała ten temat- duża konkurencja :-/ i właśnie dlatego chciałabym zmienić temat…zastanawiałam się nad forexem np. „kształtowanie się kursu pary EUR/USD na międzynarodowym rynku walutowym w oparciu o analizę techniczną i fundamentalną”. Może już ktoś pisał na podobny temat i mógłby podpowiedzieć czy temat jest ciekawy i czy jest dużo materiałów do tego tematu- ewentualnie polecić jakąś literaturę?

pozdrawiam

Zobacz Jak krok po kroku napisać i z łatwością obronić pracę magisterską

Piotr 
Student
Stróż serwisu

Wysłany: 2010-05-20, 18:09   

Forex to na pewno ciekawy temat, ale do łatwych nie należy, zwłaszcza gdy trafisz na promotora lub recenzenta obeznanego w temacie. Po perturbacjach jakie ostatnio obserwujemy na rynku walutowym sporo pisało się o tym w prasie więc i o bieżącą literaturę nie powinno być problemu.

Powinnaś sobie zadać pytanie czy jest sens porywać się zarówno na analizę fundamentalną i techniczną, czy może skupić na jednej. O ile w części praktycznej łatwiej byłoby operować na obu, tak przygotować część teoretyczną z obu zagadnień będzie ciężko. Naprodukujesz sporo stron.

Książek na temat forex kilka znajdziesz, artykuły również, jak również ciekawe ebooki. Dużo więcej będzie literatury anglojęzycznej. Materiałów możesz też szukać na platformach transakcyjnych FX. Często publikują kursy dla początkujących.
Poradnik - Jak krok po kroku napisać, przepisać i obronić pracę magisterską?
Biznes plan

Kasia0208 

Wysłany: 2010-05-20, 21:49   

Też się nad tym zastanawiałam, żeby skupić się tylko na jednej z nich i szczerze mówiąc skłaniałam się bardziej ku analizie technicznej, ponieważ wydaje mi się ciekawsza (również do zaprezentowania)- ale że tak powiem dopiero zagłębiam się w temat, więc może mógłbyś mi poradzić, którą będzie lepiej/łatwiej zaprezentować mając na uwadze, że jestem początkująca w tym temacie :)??

Piotr 
Student
Stróż serwisu

Wysłany: 2010-05-23, 17:35   

Tematyka forexowa to raczej skomplikowane zagadnienie. Nie wiem czy osoba nie mająca z tym nic wspólnego wdroży się w nią od tak, w ciągu kilku miesięcy.

Sam wybrałbym analizę techniczną, ale i tą ciężko oderwać od nawiązania do danych makroekonomicznych. Interpretowanie samych trandów mogłoby być nieco nudne.
Poradnik - Jak krok po kroku napisać, przepisać i obronić pracę magisterską?
Biznes plan

Tweety

Dołaczył: Jestem tu od zawsze

Odpowiedz do tematu