Forum studentów ekonomii Strona Główna Forum studentów ekonomii
Ekonomia Marketing Zarządzanie Finanse Bankowość

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Finansowanie zakupu nieruchomości (kredyt hipoteczny)
Autor Wiadomość
gabi86 
Student

Wysłany: 2008-09-10, 14:38   Finansowanie zakupu nieruchomości (kredyt hipoteczny)

Witam. Musze do końca września oddać plan swojej pracy magisterskiej. Zdecydowałam się na obszar finansowania rynku nieruchomości. Najprawdopodobniej będzie to na przykładzie Polbanku. Jestem dopiero po 3cim roku studiów i nie wiem za bardzo jak się za to zabrać. Nie wiem też jaki konkretnie temat, cel i hipotezę wybrać.

Zastanawiam się nad pracą z rozdziałami:
1. Źródła finansowania rynku nieruchomości
2. Kredyt hipoteczny jako technika finansowania
3. Przykład

To są oczywiście nazwy rozdziałów a musze napisać jeszcze cos w podpunktach no i nie wiem co. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie co do planu i pod jakim kątem pisać tą pracę, czyli co konkretnie badać.
Pozdrawiam

Zobacz Jak krok po kroku napisać i z łatwością obronić pracę magisterską

Piotr 
Student
Stróż serwisu

Wysłany: 2008-09-10, 15:51   

Nie uważasz, że to zbyt szeroki temat?

Nie lepiej zdecydować się na "Sposoby finansowania zakupu nieruchomości"? Jeśli pozostaniesz przy swoim temacie to będziesz musiała uwzględnić nie tylko kupujących ale też sposoby finansowania inwestycji deweloperskich.

Druga sprawa: zdecyduj się o jakie nieruchomości chodzi? Dla klienta indywidualnego czy komercyjne (biurowce, hale produkcyjne itp.).
Poradnik - Jak krok po kroku napisać, przepisać i obronić pracę magisterską?
Biznes plan

gabi86 
Student

Wysłany: 2008-09-10, 16:23   

Piotr napisał/a:
Nie uważasz, że to zbyt szeroki temat?

Nie lepiej zdecydować się na "Sposoby finansowania zakupu nieruchomości"? Jeśli pozostaniesz przy swoim temacie to będziesz musiała uwzględnić nie tylko kupujących ale też sposoby finansowania inwestycji deweloperskich.

Druga sprawa: zdecyduj się o jakie nieruchomości chodzi? Dla klienta indywidualnego czy komercyjne (biurowce, hale produkcyjne itp.).

Jak zaznaczyłam nie orientuję się jeszcze w tym wszystkim za dobrze dlatego szukam pomocy. Wiedziałam że podane przeze mnie rozdziały są bardzo ogólne i uświadomiłeś mnie w czym rzecz. Czyli tak w pierwszym rozdziale wymienić 'rynku nieruchomości' na 'zakupu nieruchomości [np.] przez klienta indywidualnego' ? Wtedy opisałabym z jakich źródeł można finansować zakup np mieszkania. W drugim rozdziale skupiłabym się szczegółowo na kredycie hipotecznym a w tym trzecim empirycznym rozdziale co ? Jaką hipoteze mialaby mieć moja praca.. Może czy kredyt hipoteczny to najlepszy sposób finansowania?
To jest dopiero moja pierwsza przymiarka do pracy, zastanawiam się co jeszcze z tego obszaru mogłabym napisać, ale na pewno chcę konkretnie na kredycie hip. się skupić.

Piotr 
Student
Stróż serwisu

Wysłany: 2008-09-10, 17:08   

Cytat:
'rynku nieruchomości' na 'zakupu nieruchomości [np.] przez klienta indywidualnego'

lub 'gospodarstwa domowe'. Promotor pewnie i tak sobie to zmieni wedle własnego gustu.

Cytat:
W drugim rozdziale skupiłabym się szczegółowo na kredycie hipotecznym a w tym trzecim empirycznym rozdziale co ?

Dokładnie tak. Od ogółu, do szczegółu.

Cytat:
Może czy kredyt hipoteczny to najlepszy sposób finansowania?

Może nie tyle najlepszy co najpopularniejszy.
Biznes plan

gabi86 
Student

Wysłany: 2009-02-07, 10:29   

Pierwszy rozdział stanął na pisaniu o polityce mieszkaniowej przed transformacją i po. Zaczęłam nieco niechronologicznie i piszę od lat 90'. Opisałam Ustawę o finansowym wsparciu rodzin w nabywaniu własnego mieszkania oraz zasady wypłacania premii gwarancyjnych. Jak jeszcze państwo pomaga przy zakupie/budowie mieszkania/domu (mowa oczywiście o inwestycjach indywidualnych) ?
A i może jakieś sugestie co do okresu przed transformacją bo też muszę się za to zabrać.
Pozdrawiam

Piotr 
Student
Stróż serwisu

Wysłany: 2009-02-07, 23:26   

Jeśli chodzi o dofinansowania to może warto wspomnieć o TBSach dofinansowywanych przez samorządy lokalne.

Poza tym przychodzi mi tylko do głowy to co już spomniałaś czyli dofinansowanie kredytu, o którym można poczytać np. tutaj
Biznes plan

gabi86 
Student

Wysłany: 2009-02-09, 13:26   

Racja, pominęłam TBS-y i nadal się zastanawiam czy powinnam o nich pisać skoro piszę o indywidualnych inwestycjach mieszkaniowych ?

W pierwszym punkcie opisuje klasyfikację źródeł, w obcych zawarłam kredyt, leasing, dotacje i zastanawiam się nad emisją obligacji przez gminy bo jakoś do końca tego nie rozumiem..

Piotr 
Student
Stróż serwisu

Wysłany: 2009-02-09, 22:30   

O TBSach chyba warto wspomnieć. O obligacjach raczej nie, skoro skupiasz się na inwestycjach indywidualnych.
Biznes plan

gabi86 
Student

Wysłany: 2009-02-20, 15:06   

O leasingu jednak nie moglam pisac gdyz jeszcze mieszkan sie nie leasinguje u nas.

Ale mam kolejne pytanie :)
Mam taki podpunkt: Urynkowienie inwestycji mieszkaniowych w okresie transformacji ustrojowej i w czasach obecnych
No i wyszlam od zalozen polityki mieszkaniowej, opisalam finansowe wspieranie mieszkalnictwa z budzetu i mysle jak w to wplesc kredytowanie komercyjne, czy moge po prostu po opisaniu pomocy panstwa opisac jak to bylo z kredytami od lat 90 ? Moze masz jakis pomysl na to, bede wdzieczna :))

Piotr 
Student
Stróż serwisu

Wysłany: 2009-02-20, 22:17   

Wspomniałaś o rządowych planach pomocy w spłacie kredytu mieszkaniowego ? ;-)

Cytat:
czy moge po prostu po opisaniu pomocy panstwa opisac jak to bylo z kredytami od lat 90 ?

Z tym pytaniem lepiej zwrócić się do promotora. To co Ty czy ja uznamy za ciekawe i istotne, dla promotora wcale takie nie musi być.

Starałbym się zawrzeć w pracy jak najwięcej danych rynkowych. Jak kształtowało się oprocentowanie kredytów mieszkaniowych, zadłużenie / suma kredytów udzielonych przez banki, może coś o zdolności kredytowej i credit scoring. Tak żeby praca nie była monotonną opowiesią o tym jak to było kiedyś. Recenzentowi niekoniecznie będzie chciało się to czytać. Dlatego dodawaj tabelki, wykresy itp.
Biznes plan

Kaczass 

Wysłany: 2009-03-24, 22:19   

Witam!
Za rok pisze prace licencjacka na podobny temat i mam prosbe. Czy moglibyscie mi poradzic jakas literature z tego zakresu?

Z góry dziekuje :mrgreen:

gabi86 
Student

Wysłany: 2009-04-22, 13:26   

Literatura którą wykorzystałam do napisania pierwszego rozdziału :

1. Belniak S., Wierzchowski M., System finansowania inwestycji mieszkaniowych w Polsce, Wydawnictwo Ekonomiczne w Krakowie, Kraków 2001.
2. Białek – Jaworska A., Modele i kryteria optymalizacji kredytowania budownictwa mieszkaniowego przez banki komercyjne, CeDeWu, Warszawa 2007.
3. Brodziński M. G., Jankowski J., Mieszkalnictwo w gospodarce rynkowej, Krajowa Rada Spółdzielcza, Warszawa 2004.
4. Bryx, Finansowanie inwestycji mieszkaniowych, Poltext, Warszawa 2001.
5. Dębniewska M., Tkaczuk M., Finanse w obrocie nieruchomościami, Zachodnie Centrum Organizacji, Olsztyn – Zielona Góra 1998.
6. Dobosiewicz Z., Kredyt mieszkaniowy i budowlany, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa 2006.
7. Łaszek J., , Instrumenty finansowania rynku nieruchomości mieszkaniowych [w:] Finansowanie budownictwa mieszkaniowego, pod red. naukową Balcerowicz E., CASE – Centrum Analiz Społeczno – Ekonomicznych, Fundacja Naukowa i BRE Bank SA, Warszawa 2000, ss. 38-39.
8. Mieszkalnictwo w Polsce w latach 1991-1996, IMG, Warszawa 1998.
9. Nykiel L., Rynek mieszkaniowy w Polsce, Fundacja na rzecz kredytu hipotecznego, Warszawa 2008.
10. Rosińska M., Ekonomika i organizacja kredytu hipotecznego w Polsce, Biblioteka Menedżera i Bankowca, Warszawa 1997.

I JESZCZE COŚ, NIE ROZSYŁAM SWOJEJ PRACY MAGISTERSKIEJ ANI SWOJEGO PLANU, więc nie chciałabym dostawać kolejnych meili z takimi prośbami, oczywiście mogę pomoc podając np literaturę czy w jakiś inny sposób ale napisanie planu i magisterki należy do kazdego indywidualnie, pozdrawiam

Kaczass 

Wysłany: 2009-04-22, 19:46   

gabi86 napisał/a:

I JESZCZE COŚ, NIE ROZSYŁAM SWOJEJ PRACY MAGISTERSKIEJ ANI SWOJEGO PLANU, więc nie chciałabym dostawać kolejnych meili z takimi prośbami, oczywiście mogę pomoc podając np literaturę czy w jakiś inny sposób ale napisanie planu i magisterki należy do kazdego indywidualnie, pozdrawiam

Dziękuję bardzo za podanie literatury z której korzystasz. Mail z prośbą o przesłanie pracy magisterskiej nie był ode mnie... Sam takiego dostałem...

Dziękuje i pozdrawiam

Tweety

Dołaczył: Jestem tu od zawsze

Odpowiedz do tematu