Wysłany: 2009-12-18, 09:24 Analiza rynku nieruchomości mieszkaniowych w gminie X
Tematem mojej pracy magisterskiej jest Analiza rynku nieruchomości mieszkaniowych w gminie X. Dwa pierwsze rozdziały teoretyczne mam już ułożone:
Rozdział 1. Charakterystyka nieruchomości.
1.1. Definicja nieruchomości.
1.2. Rodzaje nieruchomości.
1.3. Cechy charakterystyczne nieruchomości.
1.4. Funkcje nieruchomości.
1.5. Formy własności i inne prawa do nieruchomości.
Rozdział 2. Podstawy rynku nieruchomości.
2.1. Pojęcie ryku nieruchomości.
2.2. Czynniki wpływające na funkcjonowanie rynku nieruchomości.
2.3. Segmentacja rynku nieruchomości.
2.4. Uczestnicy rynku nieruchomości.
2.5. Cechy charakterystyczne rynku nieruchomości.
Natomiast mam straszny problem z rozdziałami praktycznymi. Nie mam kompletnie pojęcia co w nich pisać Skąd zdobyć informacje i dane. Promotor mówił mi o biurach nieruchomości, ale czy one oprócz ofert posiadają coś więcej, nawet nie wiem o co mam się do nich zwrócić, bo nie wiem o czym mam pisać w pracy. Pomocy . Tak wstępnie trzeci rozdział chciałam nazwać Charakterystyka gminy X, ale jakie podrozdziały? I to samo w czwartym rozdziale, który myślałam nazwać Charakterystyka rynku mieszkaniowego w gminie X, ale jakie podrozdziały?
Zobacz Jak krok po kroku napisać i z łatwością obronić pracę magisterską
Nie wiem czy biura nieruchomości będą tak chętne do udzielenia informacji.
Promotorowi chodziło pewnie o zdobycie cen transakcyjnych lub chociaż ofertowych na przestrzeni wybranego okresu czasu. Mogłabyś zbadać zachowanie rynku: ilość zawieranych transakcji, ceny, może nawet sposób finansowania zakupu nieruchomości.
Tak zdobyte dane dałyby Ci obraz zachowania się rynku.